Opća bolnica "Dr. Josip Benčević"

Andrije Štampara 42
35000 Slavonski Brod
HRVATSKA

telefon: +385 35 201-201
telefaks: +385 35 446-121
opca-bolnica-sb@sb.t-com.hr
   
 
 
Posjete bolesnicima:
radnim danom 15.00-16.00 h
nedjeljom i blagdanom 10.00-12.00 h
 
 
 
 
 
ODJEL ZA ORTOPEDIJU I TRAUMATOLOGIJU
 
 

Povijest odjela
1958. godine u Slavonskom Brodu se osniva Ortopedska ambulanta u Zdravstvenom centru u kojoj rade asistenti liječnici s Ortopedske Klinike u Zagrebu jednom tjedno.
1963. godine sa specijalizacije dolazi Stjepan Solarić, dr.med te dotadašnju ambulantu pokreće svakodnevno no u sklopu Kirurške službe.
27. listopada 1969. godine otvara se Ortopedski odjel koji se 1976. godine premješta u zgradu „Nove kirurgije“ tadašnjeg Medicinskog centra. Osim navedenog Stjepana Solarića, dr.med. koji je stekao naziv primariusa 1977. godine na odjelu su radili mnogi ugledni liječnici kao: prim.dr.sc. Miroslav Buljan (1980. god prešao na Kliniku za ortopediju Šalata, sada u mirovini), mr.sc. Mato Đaković, dr.med (u mirovini), pokojni mr.sc. Antun Pitlović, dr.med, pokojni Dragutin Došen, dr.med, mr.sc. Dražen Kvesić,dr.med (1994. god prešao u Kliniku za traumatologiju, uža specijalnost vertebrologija).

Ustrojstvo Odjela:

Polikliničko/konzilijarni dio se sastoji od nekoliko specijalističkih ambulanti:
- opća ortopedska ambulanta
- dječja ambulanta (radi srijedom, bez narudžbi)
- traumatološka ambulanta
- sportska ambulanta
- ambulanta za UZV lokomotornog sustava

Stacionarni dio Odjela predstavljaju dvokrevetne, trokrevetne bolesničke sobe te jednokrevetni apartman (8+1) ukupnog kapaciteta 18 ležaja. Sve sobe imaju svoj zasebni sanitarni čvor s toaletom. Kupaonica je zajednička na odjelu, osim apartmana koji je opremljen zasebnim sanitarnim čvorom s kupaonicom i toaletom. Na odjelu je smješteno i previjalište za ležeće bolesnike.

Rad na Odjelu je organiziran osmostanim vremenom uz 24-satnu pripravnost liječnika. Na Odjelu se godišnje liječi oko 1000 bolesnika, svih dobnih grupa, počevši od djece s navršenih mjesec dana života. Većina bolesnika se i operativno zbrinjava dok se manji dio liječi konzervativno. Na odjelu se obavlja fizikalna terapija uz vodstvo višeg prvostupnika fizioterapije.

Operacijski dio: Odjel za ortopediju dugi niz godina obavlja operacijske zahvate u vlastitoj operacijskoj sali što je i danas nedosanjan san mnogih ortopedskih odjela diljem države. Napose poslije 2000.-te godine napretkom ortopedske struke i operativnih tehnika te povećanjem broja specijalista dolazi do zamaha u broju obavljenih operacijskih zahvata. Sada se na odjelu u jednoj sali učini prosječno preko 850 zahvata godišnje od čega:

  • preko 200 zahvata totalne artroplastike koljena, kuka i ramena (do sada ukupno preko nekoliko tisuća zahvata)
  • 10-ak parcijalnih proteza kuka i ramena
  • nekoliko revizijski aloartroplastika kuka i koljena
  • preko 400 artroskopskih zahvata na koljenu, ramenu, gležnju
  • preko 70 operacija rekonstrukcije prednje ukrižene sveze koljena i stabilizacija ramena (artroskopski)
  • te ostale operacije kao: osteosinteze zglobnih prijeloma, ispravljanje deformiteta stopala, koljena, šaka, ekscizije benignih mekotkivnih i koštanih tumora, dekompresije, neurolize i translokacije živaca, artrodeze i sl.

Opsegom i brojem operacija te konačnim rezultatima stojimo pri samom vrhu ortopedske struke u Republici Hrvatskoj.

Na odjelu radi 6 liječnika i to 5 specijalista i jedan specijalizant. Tri liječnika specijalista imaju preko 10 godina staža. Jedan liječnik specijalist je doktor znanosti.
Također su na odjelu zaposleni: jedna viša medicinske sestre, dvije prvostupnice sestrinstva, jedan viši medicinski tehničar te prvostupnik fizioterapije.

Kvaliteta rada Odjela je prepoznata izvan granica Brodsko-posavske županije te se bolesnici javljaju za preglede, mišljenje i liječenje iz svih slavonskih županija pa i šire. Zbog položaja grada Slavonskog Broda na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, brojni bolesnici dolaze i iz te države s kojom postoji dobra i dugotrajna suradnja na razini ministarstava.